Vad är en vektoriserad logga?

Om du har drivit din verksamhet ett tag så har du säkert stött på uttrycket vektoriserad logga. En vektoriserad logga är den typ av logga som tryckeriet vill ha. Då du skulle trycka snygga t-shirts till julfesten så var det en vektoriserad logga som efterfrågades. Om du då struntade i uppmaningen och skickade vad du hade så kanske du inte blev så imponerad av resultatet.

Men vad är en vektoriserad logga och varför är den så viktig för företagets presentation i olika media?

En vektoriserad logga är flexibilitet!

Rent praktiskt så är det så att bilder som är vektoriserade är uppbyggda med punkter. Vanliga bilder byggs upp med pixlar. När man förstorar dessa så kan det därmed bli pixligt. Man ser varje pixel som en fyrkant.

Men när din logotyp är vektoriserad så blir det aldrig pixligt. Det går att förstora loggan utan att den grusiga effekten uppstår. Det betyder att du kan lita på att skylten till mässan eller annonsen i tidningen ser minst lika bra ut som ditt brevpapper.

Program som används för vektoriserad grafik

Det finns flera olika program som används för att skapa vektoriserad grafik. Du har säkert hört om de som kommer från Adobe, Illustrator och Photoshop. Det här är program som logotyp designers använder sig av flitigt för att se till att logotypen kan användas fritt utan att det kommer att se konstigt ut.

Det är mycket viktigt att den vektoriserade loggan hanteras på rätt sätt. Den måste till exempel sparas i rätt format för att det ska fungera. Det här är något som du kan behöva lite hjälp med om du inte har tekniken och programmen på plats på kontoret.

Men då du får filen i rätt format så kan du vara säker på att du kan skicka den vidare till tryck. Du kan mejla den eller kanske spara ner på ett USB-minne för att sedan skicka informationen till det företag som ska skapa företagsprodukter med loggan.

Vanliga ändelser för filer som innehåller grafik som är vektoriserad är .tiff, .psd, .eps och .svg. Det finns också PDF-fler som innehåller vektorgrafik. Det fungerar om den som har skapat PDFn har sparat den på rätt sätt.

Om du har en logga som inte är vektoriserad

Det går att “laga” en logga som inte är vektoriserad. Pixelgrafiken kan bytas ut till vektoriserad utan att form och färg går förlorad. Om du har en logotyp som du vill fortsätta använda men som just nu inte accepteras av tryckerier så kan vi fixa den. Det är bara att ta kontakt med oss så gör vi om grafiken till vektoriserad. Det tar inte lång tid och därefter kan loggan användas fritt. Den är fortsatt snygg oavsett var den kommer att synas.