Svenska logotyper som har blivit klassiker

Det finns svenska logotyper som är så klassiska att vi blir arga när företagen försöker byta ut. Vissa loggor är så kända att de lever vidare trots att produkten de symboliserade sedan länge har gått i graven. Låt oss se lite närmre på några av de främsta svenska loggor som någonsin har funnits.

Om du är ute efter en logotyp som kan bli till en klassiker kan du kontakta oss här. Vi är proffs på att designa företagsloggor som är lite utöver det vanliga.

SF – Filmstaden

Filmstaden hette tidigare SF Bio och deras logga bestod just av dessa två bokstäver. År 2018 blev det ramaskri då man bytta mot ett F för att symbolisera Filmstaden. Den raka bokstaven F ersatte de tidigare sirliga bokstäverna som andades popcorn och lite lyx. Bytet sågs som ett nerköp som att man helt skrotade all den fina historia som associeras med den tidigare logotypen.

Den klassiska SF-loggan lär leva vidare i våra sinnen trots att den inte länge finns. Den tillhör historiska svenska logotyper som vi känner lite extra för.

Här ser vi den klassiska SF loggan

Marabou

Marabous nuvarande logga är designad av Sigvard Bernadotte. Det runda M:et i Marabou kan föra tankarna till ett McDonalds M som har börjat dansa. Men Marabous logga känns inte som en kopia av McDonalds logotyp. Det här är en klassisk logga som de allra flesta känner igen. Det kan till och så vara att du blir riktigt sugen på choklad bara av att se loggan.

Konsum

Konsum som sedan blev Coop införde evighetssymbolen år 1967. Den blev då otroligt känd i Sverige. Det finns källor som hävdar att Konsums evighetssymbol har varit näst mest känd som symbol i Sverige efter den svenska flaggan. När den plockades bort 1995 var det många som tyckte att det var trist. Det här är intressant för rent krasst kan vi säga att evighetssymbolen som ser ut som en liggande åtta ändå är ganska tråkig. Men vanan gjorde att folk ändå tyckte att den borde få vara kvar.

Evighetssymbolen har förevigat Konsums varumärke

Systembolaget

Systembolaget föddes 1955 men det var först år 1968 som deras logotyp blev klar. Den är fortfarande grön och gul. Namnet på butiken stavas i gult med blockbokstäver. Det här är en av de klassiska svenska logotyper som alla känner igen.

Önos

Önos har funnits i över hundra år och är ursprungligen ett skånskt matföretag. Loggan gör om ö till ett o med krona. Den syns i rött på syltburkar och saftflaskor och är en svensk logga som många känner igen från skafferiet därhemma.

Polisen

När du ser den lilla symbolen med tre kronor och en krona med juveler vet du att det är tal om polisen. Det här är en av de svenska logotyper som alla känner igen. Den symboliserar staten såväl som ordningsmakten. Det är eklövskransen som ska stå för ordningsmakten och den kungliga kronan som står för staten. Säkerhetspolisen har en logga som skiljer sig en aning från vanliga polisen med fackla i guld samt eklövsruska på den blå skölden.