Registrering av varumärke

Oavsett om du går och funderar på att dra igång en firma eller redan driver ett företag och nu vill arbeta om logotyp kan det vara hög tid att registrera varumärke. PRV (Patent och registreringsverket) menar att det första steget till ett starkt varumärke är att skydda det. Men hur gör du detta, och är det verkligen så viktigt att patentera logotyp och skydda företagsnamnet?

Låt oss se lite närmre på vad registrering av varumärke innebär och varför du bör skydda din logotyp.

Om du inte redan har en logotyp så hjälper vi dig gärna med detta. Ta i så fall en titt på våra logotyp-paket.

Vad kan registreras som varumärke?

Det som fungerar som ett kännetecken för en vara kan registreras som varumärke. 

Skydda din logotyp och ditt varumärke
Skydda din logotyp och ditt varumärke

Det kan vara:

  • Själva namnet på företaget eller varan.
  • Varumärkets logotyp. Många gånger samma sak som namnet på varan i en viss färg och stil.
  • Rörliga element och ljud som har utvecklats för att känneteckna varan och företaget.

För att skydda logotyp, se till att andra inte använder en liten melodi som du tagit fram för din verksamhet, och undvika att andra företag rider på ditt smarta namn med alltför lika varianter kan du alltså registrera allt detta som ditt varumärke. Du får patent och är därmed skyddad mot andra som med vilja eller av misstag väljer samma attribut.

Varför ska du registrera varumärke?

Du kanske tänker att det verkar onödigt att registrera varumärke. Det räcker väl bra med att ha koll på vad du gör med ord, bild och ljud? Riktigt så enkelt är det inte. Om du tänker lite på saken inser du ju att namn och design speglar din affärsidé. 

Du kanske inte är ensam om din affärsidé men genom att patentera loggan och skydda ditt företagsnamn kan du ändå begränsa att andra kopierar det du gör hursomhelst. Du kommer inte att råka ut för besvärliga tvister där det kan komma att diskuteras om det är du som har kopierat eller någon annan som har gjort det.

Varumärke logotyp skydda
Skydda din logotyp och ditt varumärke

När du har registrerat ditt varumärke är det solklart att det här är ditt koncept. Om det skulle ligga för nära någon annans varumärke kan du inte få patentet. Det skyddar också dig från att bli stämd av andra som tycker att du härmas och vill ha pengar för det.

Hur registrerar du varumärke?

Idag kan du sköta registrering av varumärke online på PRV:s hemsida. Det går också att sköta registreringen via vanlig post. Du har all information på PRV:s hemsida och de finns också till hands för frågor och svar.

Innan du försöker registrera varumärke

Innan du fyller i sin ansökan om patent på logotyp och företagsnamn är det klokt att börja med att se om du eventuellt har kommit för nära något som liknar din idé. Det finns tjänster online som hjälper dig att ta en titt på annat inom samma område. 

Om du från start vet att chansen är mycket god att du kommer att få ditt patent godkänt av PRV kan du spara tid och pengar. Du får ju betala för din ansökan oavsett om den godkänns eller inte.

Notera också att registrering av varumärke och patent för hela Europa bör göras via EUIPO. Det är den europeiska myndigheten för immaterialrätt. 

När du får ditt varumärke godkänt kommer du att få ett registreringsbevis skickat till dig. Det visar att du har patent på logotyp såväl som på allt annat som fungerar som kännetecken för ditt varumärke. Det beviset kan du sedan använda om det skulle uppstå frågor från någon som tycker att du har kopierat eller om du ser att någon försöker kopiera din logotyp eller företagsnamn.

Vad kostar registrering av varumärke?

Kostnaden för registrering av varumärke beror lite på vad det handlar om. Till att börja med ska du betala en ansökningsavgift till PRV. Den har flera delar. Dels får du betala en grundavgift och dels tilläggsavgifter för de klasser som blir aktuella för ditt patent.

Avgiften som du betalar från start är till för att täcka den kostnad PRV har för att pröva ditt ärende. Du kommer inte att få pengarna tillbaka om det blir avslag. Du får också betala den här typen av avgift om du vill ändra något i en redan existerande varumärkesregistrering. 

Det här kan vara bra att tänka på när du börjar jobba med din logga och företagsprofil. Ge dig inte på att ansöka om patent på logga innan du är helt klar med den!

När du ansöker online kan du betala med kreditkort eller vanligt betalkort. Pappersblankettsansökningar betalas med bankgiro. PRV jobbar inte med faktura. Ibland kan det kosta lite mindre om du använder onlinetjänsten. 

Det finns en ordentlig lista på PRV:s hemsida med de olika kostnaderna som kan bli aktuella då du ska registrera ett varumärke. Du kan se hela listan här.

Hur kan du säkra dig om en unik företagsprofil?

Det är inte helt enkelt att som lekman försöka ta fram en unik logotyp och ett namn som ingen annan har rätten till. Istället för att chansa och hoppas på att du kommer att kunna patentera logotyp kan det vara klok att ta hjälp av proffs. Både för design och för det företagsnamn du vill ha.

När företagsnamnet rätt och slätt är ditt namn plus AB i slutet är det inte så besvärligt. Men kom ihåg att även om ditt namn är unikt och inte kan ses som en kopia kan formen du väljer för det i din logga bli för lik något annat företags logotyp. 

För att skydda din logotyp är det verkligen smart att låta experter på design skapa den. Då vet du från start att den inte kommer att stöta på bekymmer. Inte hos PRV och inte bland andra inom näringslivet som driver liknande verksamheter.

Du kan tänka på samma sätt vad gäller andra effekter som ljud och animationer som du kommer att förknippa ditt varumärke med. Om du ska göra jobbet själv ska du vara noga med att ta reda på att det inte finns andra företag som redan har patent på precis samma effekter.

Beställ en logotyp av oss nu och kom igång med ditt företag idag!