Logo design – 10 sans-serif fonts

Hur många loggor har du skapat de senaste åren? Det spelar ingen roll ifall du arbetar på heltid med logo design eller ifall du kanske rent utav sitter och designar din första logga just nu, du ställs alltid framför samma utmaning – att välja typsnitt. Att välja rätt typsnitt för din logga har blivit både viktigare och svårare med åren. Det ställs större krav på en modern logga – borta är en statisk logotyp med ett och samma uttryck, en modern logga behöver passa in i betydligt fler forum och fungera i responsiv design. Vilket typsnitt bör jag därför välja?

Logo design och sans-serif

Det finns ett antal olika typsnittskategorier, men de allra vanligaste typsnitten brukar delas upp i sans-serif och serif. Det är lätt att skilja dem åt. Serif har alltid ”fötter” medan sans-serif alltid saknar fötter.

garamond

Från att ha varit helt dominerande har serif nu blivit omsprunget av sans-serif de senaste årtionden och det är trend som ser ut att hålla i sig. Sans-serif blev först populärt som typsnitt för böcker och andra längre texter, där välkomnades fonten som ett mer luftigt och lättsamt alternativ. Men det blev snabbt populärt inom andra områden också och är nu den största typsnittskategorin även bland oss som arbetar med logo design.

Här kommer en lista över de 10 mest vanliga sans-serif typsnitten på marknaden 2017. Det är intressant att lägga märke till hur vanligt förekommande dessa typsnitt är bland logo designer.

10. Franklin Gothic

logokompaniet-franklin-gothic

9. Neuzeit

logokompaniet-neuzeit

8. Walsheim

logokompaniet-gt-walsheim

7. Circular

logokompaniet-circular

6. Gotham

logokompaniet-gotham

5. Avenir

logokompaniet-avenir

4. Brandon Grotesque

logokompaniet-brandon-grotesque

3. Proxima Nova

logokompaniet-proxima-nova

2. Apercu

logokompaniet-apercu

1. Futura

logokompaniet-futura

 


Kommer du på något större företag som har använt någon av dessa typsnitt till sin logo design? Här kommer två mycket välkända företag som bägge har använt sig av Futura.

logokompaniet-goolge logokompaniet-calvin-klein

Om du behöver hjälp med typsnitt och logo design för ditt företag eller förening är du alltid välkommen att kontakta oss på Logokompaniet.