Kan jag skapa min egen logotyp?

Ja, du kan skapa din egen logotyp! Frågan är bara hur den kommer att se ut och om den kommer att vara användbar i olika sammanhang. Ibland så kan en logga se så enkel ut att du tänker att det där med logodesign är en barnlek. Du kan lika gärna göra det själv!

Stor tanke bakom en liten logotyp

Det som kan vara bra att veta är att det ofta ligger en hel del tanke bakom en vanlig logga. Den har inte kommit till över en natt. En logotyp har ett särskilt typsnitt. Det här kan vara framtaget särskilt för loggan. Dessutom så kommer den att ha en specifik färgnyans och en form som också talar sitt språk.

Att dra ihop något i ett gratis designprogram på en timme kan kännas praktiskt. Men då har du hoppat över viktiga steg som att analysera det budskap som loggan ska komma med. En perfekt logga är enkel och självklar men vägen till den perfekta loggan är långt ifrån enkel.

Program som du kan hantera

Det finns gratis designprogram som du kan hantera. De är smidiga och privat så kan du se stor mening med detta stöd. Men att använda program för amatörer för att skapa en logotyp själv är inte det bästa valet.

De enklare programmen är lätta att använda men de kan inte användas på samma sätt som Photoshop och andra kända designprogram som kostar en hel del att köpa. Det tar många timmar av övning och kurser för att lära sig jobba med proffsprogrammen.

Men, du kan ju vara med på ett hörn och använda ditt amatörprogram för att visa hur du tänker dig loggan. Med din skiss så kan en duktig logotyp designer ta formen till nästa nivå, och sedan högre och högre.

Kom ihåg att din logga ska fungera på lång sikt

En bra logotyp är gjord för att fungera på lång sikt. Den är skapad för att kännas modern och den passar väl ihop med företagets grafiska profil. Även om den grafiska profilen kommer att ändras vad gäller färger så ska det inte innebära svårigheter med loggan.

Bara utbildade designers kan skapa loggor som håller måttet länge. De vet hur man formger på rätt sätt. De kommer också att se till att logotypen har det format som krävs för att den ska se likadan ut i olika medier.

Du kanske sparar pengar och tid på att själv ta fram din logga nu. Men om den inte håller måttet så kommer du ändå att få gå tillbaka till skrivbordet för att kämpa vidare med loggan. Om du inte planerar att ta en kurs och själv bli designer så finns det god anledning till att ge jobbet till proffsen.

Då får du en logotyp som du kan stå för. Det är viktigare än att kunna säga att du har gjort den själv!